how-arts-and-crafts-help-children-express-grief

Mi szülők, szeretnénk megvédeni gyermekeinket a gyász terheitől, amikor meghal egy szeretett személy.

A halál az élet elkerülhetetlen része. A gyerekeket segíteni kell, hogy feldolgozzák veszteségeiket és érzelmi szintjüknek megfelelően megértsék azt.

A kisgyermekek számára a halál egy nehezen megfogható fogalom. A véglegessége, még megfoghatatlan számukra. A halál a mozdulatlanság és a lecsukott szem. Pont mikor alszik az ember. Ezért van az, hogy sok kisgyermek fél a sötétben. Amikor valakit ilyen veszteség ér, sokszor felerősödik benne a szorongás. A kisgyermekeknek nehéz felfogni, hogy valaki nem tér vissza, hisz az álomból is felébredünk.

Kisiskolás korban, már megértik a halál fogalmát, ami rádöbbenti a gyermekeket saját halandóságukra. Amikor szülő hal meg, azt sokszor önmagukkal kapcsolják össze. Azért halt meg, mert nem szeretett…nem voltam jó… Gyakoriak a regresszív jelenségek, visszatérés az ujjszopásra, bepisilés… Ugyanúgy, mint a felnőtteknél náluk is megjelenhet a harag és az agresszió, alvási és táplálkozási zavar és testi tünetek, mint fejfájás, hasfájás…

A gyermek támasza mindig a család, de ha a szülő gyászol, nem mindig képes érzelmi támasza lenni a gyermeknek. A gyászfeldolgozásban az időnek nagyon fontos szerepe van, egy fél év után picit enyhül a fájdalom. A gyermek újra aktívvá válik.

Hogyan segíthetjük gyermekünket ilyen esetben? Mindig annyit mondjunk el, amire a gyermek kíváncsi. Ha kérdez, őszintén válaszoljunk. A gyermek nyelvén, egyszerű szavakkal magyarázzunk. Egy kisgyermek egyszerre kevés információt tud feldolgozni. Ne zúdítsunk rá, sok felesleges infót. Szeretettel, bizalommal beszélgessünk gyermekünkkel.

A folyamat alatt az érzelmekkel dolgozunk, beszélgetünk. Alkalmanként készítünk valamit kreatív technikával. (pl. mécses, mandala…).

Hangsúlyt helyezünk az emlékek feldolgozására, a tovább lépésre és a megfelelő jövőkép kialakítására.

Egy foglalkozás időtartalma 60 perc.

Életkori korhatár: –

A foglalkozás 2 hetente megbeszélt időpontban van.

A folyamatba kerülés előtt szükség van egy személyes, ismerkedő találkozásra a szülővel.

Helyszín: Szolnok, Szapáry u.